Lussebullar

Hej!

Saffransbröd med kesella
 
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl (ungefär)
 
Smör och mandelmassa till fyllning

Gör så här:
1. 
Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm upp smör- och mjölkvätskan (degspadet) till 37 grader (fingervarmt).

3. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt sedan kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.

4. Arbeta degen smidig och jäs den i 40 minuter under bakduk. Dela upp degen i lika stora delar, precis som när man bakar kanelbullar.
 
5. Blanda ihop mandelmassa och smör. Kavla ut en deg och bre på mandelmassafyllningen. Rulla ihop degen och dela den i lika stora bitar, precis som när man gör kanelbullar. Gör likadant med resten av degen. Sätt bitarna på plåtar med bakplåtspapper på. Jäs under bakduk i 30 minuter.
 
6. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i 5-10 minuter.

Dessa lussebullar har min mamma bakat varje jul så länge jag kan minnas. Jag tycker att de är mycket godare än vanliga lussekatter, eftersom de blir saftigare och får mer smak med fyllningen. Jag älskar dessa lussebullar även fast jag i vanliga fall inte tycker om mandelmassa.

Vi hörs! ♥
Jul