Chokladtårta med jappfluff och hallonmousse

Hej!

Chokladtårta med jappfluff och hallonmousse
 
Läs igenom receptet nogrannt innan du börjar! Jag rekommenderar att göra tårtbotten och jappfluffet två dagar före tårtan ska serveras.

Ingredienser:
Chokladtårtbotten:
300 g smör
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
4 ägg
3 dl hett vatten
 
Jappfluff:
3 dl grädde
Ca 180 gram japp (3 st dubbeljapp)
 
Hallonmousse:
4 gelatinblad 
225 g hallon
0,5 dl strösocker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde

Grädde och strössel eller liknande till garnering.

Gör så här:
 Chokladtårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret. Vispa äggen lätt för hand.

3. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan smöret och de lätt uppvispade äggen. 

4. Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet. 

5. Häll smeten i en smord och mjölad springform, ca 24 cm i diameter. 

6. Grädda botten i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Om stickan är torr är botten klar.

7. Låt svalna helt, helst över natten. Sätt tårtbotten minst 30 minuter i frysen, för då går det lättare att dela den. Det smular inte lika mycket. Dela tårtbotten i tre lika stora delar.
 
8. Jag använder mig av detta tips: "Att fylla en tårta", från Bli min jäst när jag fyller en tårta. Superbra tips!

9. Bred jappfluff på den nedersta botten (se recept nedan). Sätt sedan en till botten ovanpå och bred på hallonmousse (se recept nedan). Sätt sedan på den sista botten. Följ instruktionerna från Bli min jäst och kom ihåg att låta tårtan stå svalt över natten.
 
10. Täck hela tårtan med grädde nästa dag och garnera med strössel eller liknande. Gå efter egen smak och tyckte. 

Jappfluff
11. Värm grädden på spisen. 
OBS! Grädden får EJ koka!

11. Lägg i jappen och rör om till den har smält.

12. Tag av kastrullen från spisen och låt fluffet svalna. Låt det stå i kylskåpet över natten.

13. Vispa fluffet med elvisp som vanlig grädde till det blir tjockt och fluffigt.

Hallonmousse
14. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. 

15. Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.

16. Passera hallonen genom en sil och försök att få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Till slut ska det bara vara fröna kvar. 

17. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur vattnet. Lägg dem i kastrullen med hallonsaften och rör om till gelatinet löst sig. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna lite. 

18. Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonblandningen i grädden till allt är blandat.
 
Alla recept kommer från Bli min jäst.

Den här tårtan var riktigt god och utmärkt för alla chokladälskare, precis som jag. Det var också roligt att göra lite annorlunda tårtfyllningar. Det tar ganska lång tid att göra tårtan och det är många moment, så man ska inte vara stressad när man gör den. Jag tycker i alla fall att tårtan var värd all tid och jag blev mycket nöjd med den. 
 
Jag gjorde tårtan innan jag hade upptäckt det smarta tipset från Bli min jäst, så därför ser den inte så fin ut på bilden.

Vi hörs! ♥